Gebruikers kunnen met Windows 8 direct iso-bestanden en vhd-images benaderen, zo heeft Microsoft bekendgemaakt. Ook heeft het bedrijf meer details vrijgegeven over de ribbon-interface van de verkenner in het komende OS.

Iso- en vhd-ondersteuning in explorer waren volgens Microsoft een grote wens van gebruikers. "De feedback die we van Windows 7-gebruikers kregen was dat ze het belangrijk vonden om iso-bestanden te kunnen openen zonder fysieke cd-rom- of dvd-drive", aldus Steven Sinofsky, die de Windows-kar trekt bij Microsoft.

Door op een iso-bestand te dubbelklikken maakt Windows 8 een virtuele drive aan, waarna de content uit de image benaderd kan worden alsof de software vanaf een dvd wordt ingeladen. De gebruiker kan de virtuele schijf ook ejecten. Windows 8 kan geen iso-bestanden aanmaken.

De ondersteuning voor het virtual hard disk-formaat is vergelijkbaar alleen toont Windows 8 die drives als gemounte hard disk in plaats van een optische drives. Virtual hard disks zijn folders die zich voordoen als hardeschijf en bijvoorbeeld door virtuele machines gebruikt kunnen worden. 

Sinofsky heeft ook meer details over de ribbon-balk van de verkenner vrijgegeven. Volgens hem heeft onderzoek aangetoond dat bijna 82 procent van het gebruik van de verkenner 10 handelingen betreft, zoals refreshen, knippen, plakken en verwijderen van bestanden. Slechts 2 van die 10 zouden in Windows 7 direct te benaderen zijn middels de command-balk. 

Sinofsky zegt zich bewust te zijn van de kritiek op de ribbon-interface, maar claimt dat de balk de optimale manier is om de veelgebruikte handelingen direct beschikbaar te maken voor gebruikers. Naast de File-tab krijgt de ribbon een Home-, Share- en View-tab. Om powerusers tegemoet te komen heeft Microsoft alle ongeveer 200 commands van de verkenner keyboard shortcut-ondersteuning gegeven. Ook is de Quick Access Toolbar voor een groot deel te configureren en kunnen items in de ribbon eenvoudig toegevoegd of verwijderd worden, waarbij de ribbon ook in geminimaliseerde modus weer te geven is.

Ten slotte komt de 'omhoog-knop' terug, waarmee gebruikers een stap hoger in de tree-structuur van Windows-mappen kunnen klimmen. Deze optie, die nog in Windows XP zat, zouden gebruikers graag terugzien in Windows 8, beweert Sinofsky.