Microsoft brengt vanmiddag een automatische update uit, waarmee alle DigiNotar-certificaten geblokkeerd worden. De websites waarvoor de gewraakte certificaten nog gebruikt worden, worden dan als onveilig gekenmerkt.

De Rijksoverheid waarschuwt voor deze Microsoft-update en maakt daarbij onderscheid tussen thuisgebruikers en systeembeheerders.De thuisgebruiker wordt bij een waarschuwing geadviseerd om geen persoonsgegevens uit te wisselen en systeembeheerders krijgen het advies om voor hun systemen en websites geen Diginotar-certificaten meer te gebruiken. Apple liet ook al weten de certificaten van DigiNotar uit hun besturingssysteem te weren.

DigiNotar geeft certificaten af om de identiteit van websites te controleren. Na een hack zijn er zo'n 600 certificaten onbetrouwbaar. Om het zekere voor het onzekere te nemen, heeft een aantal partijen ervoor gekozen om alle certificaten van DigiNotar te weren.

Microsoft heeft het uitbrengen van deze update op verzoek van de Nederlandse overheid uitgesteld. De Nederlandse overheid was grootgebruiker van DigiNotar-certificaten. Met grote spoed is er de afgelopen periode gewerkt aan de overschakeling op andere beveiligingscertificaten.

De Diginotar-affaire schaadt het vertrouwen in de veiligheid van internet. Over de veiligheid van overheidswebsites zijn ondertussen al Kamervragen gesteld. Ook zijn er diverse onderzoeken gestart naar de aanleiding en de gevolgen van deze certificatendiefstal.