Microsoft wil in Windows 8 het aantal benodigde herstarts na het installeren van updates gaan beperken. Alleen na 'kritische updates' en het installeren van updates op patch tuesday zou het OS nog om een reboot vragen.

In een posting op het Building Windows 8-blog meldt ontwikkelaar Farzana Rahman dat het in aanbouw zijnde OS van Microsoft de gebruiker minder vaak lastig wil vallen met meldingen over nieuwe patches. De softwaregigant wil dit doen door meer de nadruk te leggen op het automatisch installeren van beveiligingsupdates en het weglaten van Windows Update-notificaties op de desktop.

Na installatie van nieuwe updates zou Windows 8 slechts eenmaal per maand om een herstart verzoeken. Dit zou op patch tuesday, de tweede dinsdag van de maand, moeten gebeuren, het moment waarop Microsoft traditioneel meerdere updates voor zijn besturingssystemen uitrolt. Het verzoek om het systeem te herstarten, dat drie dagen blijft staan, zou alleen zichtbaar moeten worden op het inlogscherm.

Microsoft maakt wel een uitzondering voor kritieke patches bij het voorgestelde model voor een minder opdringerige Windows Update in Windows 8. Dergelijke updates, die vrijwel altijd betrekking hebben op het dichten van een gevaarlijk beveiligingsgat, zouden wel direct verzoeken om een herstart.