De prijzen van harde schijven zullen naar verwachting begin volgend jaar hun hoogste punt bereiken. Oorzaak van de enorme prijsstijging zijn de overstromingen in Thailand. Het Aziatische land is na China de grootste hdd-exporteur.

 

Volgens Digitimes kan de productie pas begin volgend jaar volledig worden hervat. De site baseert zich daarbij op informatie van Taiwanese componentenproducenten. Die beweren dat de toeleveranciers in Thailand te kampen hebben met hevige schade en daardoor moeite hebben om de productie weer op te pakken.

De gemiddelde prijs van een harde schijf werd in de afgelopen weken met enkele tientallen procenten verhoogd. Uit onderzoek van Tweakers.net blijkt dat in bepaalde gevallen de prijzen zelfs zijn verdubbeld. Verwacht wordt dat pas na het eerste kwartaal van volgend jaar de stijging afneemt. Opvallend is dat de prijzen van externe harde schijven tot nu toe minder hard zijn gestegen. In de Pricewatch is in veel gevallen een externe schijf aanmerkelijk goedkoper dan een los exemplaar met dezelfde opslagcapaciteit.

De prijzen van traditionele harde schijven raakten voorgaande jaren juist in een vrije val. De enorme prijsdalingen werden door de overstromingen in Thailand in de afgelopen weken echter tenietgedaan. Onder meer Western Digital, de grootste fabrikant van harde schijven wat aantallen betreft, heeft een groot deel van zijn fabrieken in Thailand staan. Het bedrijf neemt intussen maatregelen om de gedaalde productie op te schroeven: het vangt zijn productieverlies op met een verhoging van de fabricage in fabrieken in andere landen.