Hits: 2124

Apple en Google moeten bijdragen aan de investeringen die KPN doet in zijn mobiele netwerken. Dat zegt Eelco Blok, directeur van KPN, in een interview. Dat Apple en Google niet betalen, noemt de directeur 'een onhoudbare situatie'.

Bedrijven als Apple, Google en Facebook zouden moeten betalen, omdat ze van de netwerken gebruikmaken, zegt KPN-directeur Blok in een interview met weekblad Elsevier. "Zij gebruiken onze netwerken zonder dat ze meebetalen aan investeringen in die netwerken. Dat is een onhoudbare situatie in de telecomsector. Ik vind dat die bedrijven moeten bijdragen, maar ik weet alleen niet hoe."

Apple biedt met iMessage een alternatief voor sms, terwijl Google hetzelfde doet met Google Talk en Facebook met zijn chat-functionaliteit, zo merkt Elsevier op. KPN is niet de eerste provider met een dergelijk standpunt. Vorig jaar bleek al dat T-Mobile internationaal in gesprek was met de bedrijven om deze reden. Ook Vodafone loopt al met dergelijke ideeën rond.

Als KPN extra inkomsten wil genereren, is het opnieuw verhogen van de prijzen voor mobiel internet een mogelijkheid. "Dat is echt onvermijdelijk om de kwaliteit van het netwerk op peil te houden." De directeur Consumenten van KPN suggereerde deze week al ongeveer hetzelfde; hij zei toen dat klanten gemiddeld 40 euro per maand moeten betalen als KPN kostendekkend wil werken. Dat gemiddelde lag dit najaar op 24 euro per maand.

Blok meent ook dat de ophef over deep packet inspection, een techniek om netwerkverkeer te analyseren, onterecht was. KPN kwam dit voorjaar onder vuur te liggen toen een topman zei dat KPN al jaren dpi gebruikt om gedrag van klanten in kaart te brengen. "Het is opmerkelijk dat er zo'n scherpe discussie over dpi werd gevoerd, terwijl bedrijven als Apple en Facebook echt alles van je weten en opslaan. Ze weten zelfs welke apps ik heb gedownload op mijn iPad. Dat de discussie over ons gaat, vind ik heel bijzonder. Wij kijken nooit naar de inhoud van berichten."

Blok volgde in april Ad Scheepbouwer op als directeur van KPN. Vrijwel direct na zijn aantreden kondigde hij een grote ontslagronde aan, waarbij duizenden Nederlanders moesten worden ontslagen. Ook maakte hij toen zijn plan bekend voor een 'chatheffing', waarbij gebruikers extra zouden moeten betalen als ze filmpjes willen bekijken of willen chatten via WhatsApp op hun telefoon. De Tweede Kamer stak een stokje voor dat plan door in razend tempo netneutraliteit op te nemen in de Telecomwet. Daardoor mogen providers geen verschillende tarieven berekenen voor verschillende soorten internetverkeer.