Verschillende Tweede Kamerleden hebben de minister van Veiligheid en Justitie vragen gesteld over het feit dat sommige internetters zich op social media als iemand anders voordoen. De PVV wil dat dit strafrechtelijk wordt aangepakt.

Aanleiding voor de Kamervragen is een uitzending van De Wereld Draait Door, waarin een advocate zich druk maakt over een nep-Twitter-account. Verschillende Kamerleden willen weten of er genoeg mogelijkheden zijn om dergelijke nep-Twitter-accounts tegen te gaan.

 

D66 vraagt zich af of strafrechtelijke vervolging mogelijk moet zijn en ook SP-Kamerlid Nine Kooiman heeft Kamervragen van dezelfde strekking ingediendDe PVV gaat verder en wil dat het strafbaar wordt voor social media-gebruikers om zich als iemand anders voor te doen. Of daarbij een uitzondering moet worden gemaakt voor parodieën, is onduidelijk. De SP wil weten of sociale media kunnen worden gedwongen om mee te werken 'aan het onthullen van de identiteit'.

 

Volgens advocate Anke Verhoeven Solv is dergelijke wetgeving overbodig, omdat er al tegen is op te treden. Het openen van een valse Twitter-account kan een onrechtmatige daad zijn, of een onterechte verwerking van persoonsgegevens. Bovendien is het in sommige gevallen mogelijk om de gegevens van een fraudeur bij een sociaal netwerk op te vragen, schrijft ze.

 

Overigens bieden sociale media doorgaans al de mogelijkheid om door te geven dat iemand zichzelf als iemand anders voordoet. In Californië, waar veel internetbedrijven gevestigd zijn, is 'e-impersonatie' sinds vorig jaar strafbaar: wie zichzelf als iemand anders voordoet en daarmee schade veroorzaakt, kan een boete of zelfs gevangenisstraf krijgen.