Microsoft heeft patent aangevraagd op het maken van foto's met een smartphone zonder dat deze ontgrendeld hoeft te worden. Microsoft bracht deze feature als eerste uit voor Windows Phone, maar Apple kopieerde het idee in iOS 5.

De patentaanvraag omschrijft een techniek waarbij een gebruiker een smartphone of tablet die is beveiligd met een code, zijn apparaat niet eerst hoeft te ontgrendelen om een foto te maken. Daardoor kan de gebruiker sneller een foto maken om 'het moment vast te leggen', zoals Microsoft omschrijft.

Microsoft gebruikt die feature al sinds eind 2010 in Windows Phone. Toestellen met Windows Phone hebben een optie waarmee op elk moment de cameraknop lang kan worden ingedrukt, waarna de camerasoftware start en een foto kan worden gemaakt. Het toestel hoeft daarbij niet ontgrendeld te worden. Het scherm hoeft niet eens aan te staan. Om dat mogelijk te maken, is een cameraknop verplicht op elk Windows Phone-toestel.

De gedachte is dat iedereen foto's kan maken zonder toegang te hebben tot persoonlijke gegevens op het toestel. Als het toestel niet ontgrendeld wordt, kunnen alleen de gemaakte foto's bekeken worden en niet de andere foto's op het toestel. Ook kunnen de foto's alleen worden bekeken en niet worden gewist of verstuurd.

Apple heeft het idee overgenomen in iOS 5. Daarbij wordt met een dubbelklik van de Home-knop naast het Slide to Unlock-plaatje een icoon weergegeven van de camera. Daarop klikken leidt de gebruiker eveneens naar de camerasoftware. Het enige verschil is dat in iOS gemaakte foto's wel gewist kunnen worden.

Microsoft wil het patent vermoedelijk gebruiken om Apple ertoe te dwingen licentiekosten af te dragen voor het idee. Het is onduidelijk of dat lukt; de US Patent Office heeft nog niet beslist over de donderdag gepubliceerde patentaanvraag.