Zweedse en Italiaanse wetenschappers hebben een theorie ontwikkeld die stelt dat meerdere radiokanalen gelijktijdig over dezelfde frequentie verstuurd zouden kunnen worden. Gebrek aan bandbreedte zou daarmee verleden tijd zijn.

De theorie van Bo Thide, een wetenschapper aan het Zweedse Institutet för Rymdfysik, die samenwerkte met Italiaanse onderzoekers van onder meer de universiteit van Padova, is op kleine schaal al getoetst. Met een licht aangepaste zendschotel werden twee radiosignalen over dezelfde frequentie verstuurd. Op een relatief bescheiden afstand van 442 meter werden twee standaard ontvangers opgesteld, die de signalen opvingen. Volgens Thide zou met de techniek de bandbreedte binnen een frequentiegebied vertien- of vertwintigvoudigd kunnen worden en op termijn schier oneindig kunnen worden uitgebreid.

De theorie achter de demonstratie is een vortex: de elektromagnetische golven van een signaal hebben in het experiment niet alleen een draaimoment om de as van het signaal, maar ook een orbitaal momentum, voor te stellen als een helix. Door radiosignalen als verschillende, verstrengelde helices te encoderen, kan het elektromagnetisch sprectrum veel beter benut worden dan met 'rechte golven'. Thide noemt deze dubbel geëncodeerde radiosignalen met 'helix-momentum' een radio-vortex.

In het experiment werden de helices eenvoudig opgewekt met een gemodificeerde schotelantenne. De vortex wordt opgewekt door een sleuf in de schotel aan te brengen en één rand enkele centimeters naar voren te buigen. Op die manier werden twee wifi-signalen gelijktijdig over een frequentie van 2,414GHz verzonden en opgevangen door twee antennes. De techniek zou echter niet beperkt zijn tot wifi-signalen, maar ook radio- en tv-signalen, gsm-signalen en 3g-communicatie zou van de toegenomen bandbreedte kunnen profiteren.