Canon heeft de opvolger van de EOS 5D Mark II aangekondigd. Versie drie in de serie van de fabrikant heeft een nieuwe, lichtgevoeligere cmos-beeldsensor met 22,3 megapixels en de af-module van de EOS 1D X met 61 af-punten gekregen.

Hoewel Canon de nieuwe sensor in de EOS 5D Mark III een licht hogere resolutie heeft gegeven, is vooral de lichtgevoeligheid verhoogd. Deze is gestegen van maximaal iso 6400 bij de voorganger naar iso 25.600 bij de EOS 5D Mark III. Dit is uit te breiden naar een equivalent van iso 102.400.

Een zwak punt bij de voorganger was het af-systeem, dat maar negen scherpstelpunten had. Bij het nieuwe model maakt Canon gebruik van de af-module uit de EOS 1D X. Deze heeft 61 af-punten, waarvan 41 kruisgevoelig zijn bij f/4-lenzen en vijf zijn van het dubbele kruistype bij f/2,8-lenzen.

De EOS 5D Mark III is tevens sneller. Zo kan in de continu-stand zes foto's per seconde genomen worden, terwijl de EOS 5D Mark II bleef steken op 3,9 beelden per seconde. De hogere snelheid is onder meer mogelijk door gebruik te maken van de nieuwe Digic 5+-beeldprocessor, waarvan de EOS 1D X er twee bezit.

Canon heeft de EOS 5D Mark III voorzien van geavanceerde filmopties. Zo kan 1080p-video in de framerates 29,97fps, 25fps en 23,976fps opgenomen worden en is er de keuze uit ipb-compressie voor videobestanden van relatief bescheiden formaat of de all-i-compressiemethode voor een betere beeldkwaliteit en eenvoudiger nabewerking. De camera ondersteunt smtpe-timecodes en heeft een uitgang voor een koptelefoon. Uitgebreide instellingen voor audio zijn aanwezig.

De EOS 5D Mark III heeft de indeling van bedieningselementen gekregen van onder meer de EOS 7D, maar nieuw is bijvoorbeeld een 'Rate'-knop waarmee fotografen eenvoudig een voorselectie kunnen maken van foto's. Verder is de dslr voorzien van ingebouwde hdr-functionaliteit. De body is gemaakt van een magnesiumlegering en is stof- en waterbestendig. Net als de EOS 5D Mark II heeft versie drie geen ingebouwde flitser.

Heb je toch een flitser nodig, dan kan gekeken worden naar de Speedlight 600EX-RT-opzetflitser die tegelijk met de EOS 5D Mark III aangekondigd is. Deze flitser heeft een richtgetal van 60 en kan in combinatie met de Speedlight Transmitter ST-E3-RT via een radiosignaal aangestuurd worden. Canon heeft ook een gps-ontvanger en een nieuwe zender met wifi en ethernet uitgebracht.

De EOS 5D Mark III is vanaf eind maart beschikbaar en de adviesprijs bedraagt 3499 euro. Canon Japan heeft al de eerste foto- en videosamples die met de camera gemaakt zijn vrijgegeven.  De nieuwe Speedlight 600EX-RT-flitser is rond dezelfde tijd als de EOS 5D Mark III beschikbaar voor een adviesprijs van 749 euro.