In een bedrijfsgebouw van Vodafone in Rotterdam is woensdagochtend vroeg rond 05.00 uur een uitslaande brand uitgebroken. Daardoor zijn netwerkproblemen ontstaan.

De brand woedt in een pand aan de Cairostraat in Rotterdam. In het gebouw staat netwerkapparatuur die getroffen kan worden door de oplopende temperatuur of door instorting van het pand, zegt Vodafone in een verklaring. Het telecombedrijf zegt dat "alle noodmaatregelen" in werking zijn gesteld om de temperatuur in het gebouw te beheersen en mogelijke impact op Vodafone-diensten op te vangen.

Brand onder controle De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle maar heeft het sein 'brandmeester' nog niet gegeven. Verwacht wordt dat de bluswerkzaamheden nog de hele ochtend zullen duren. Momenteel wordt onderzocht wat de eventuele impact zal zijn op onder meer het belverkeer in Zuid-Holland.

Op Twitter zijn berichten verschenen van Vodafone-klanten in Zuid-Holland die hinder hebben ondervonden van de storingen in het netwerk. Het onbemande gebouw van Switch, onderdeel van Vodafone, bestaat onder meer uit technische ruimtes met netwerkapparatuur.

Woordvoerder Joost Galema van Vodafone meldt in een reactie dat het bedrijf bezig is een mobiele zendmast te installeren. "Hierdoor moet het 2G-verkeer weer snel werken. Het probleem is dat we er door de bluswerkzaamheden nog niet in de buurt kunnen komen. Daarom routeren we nu het mobiele verkeer via andere netwerkpunten.

De storing heeft volgens Galema vooral betrekking op het netwerk in het westen van het land, rondom de steden Rotterdam en Den Haag. Toch kunnen ook klanten elders in het land hinder ondervinden. Verwacht wordt dat er nog de hele dag problemen zijn met het Vodafone-netwerk.

Ongeveer een kwart van de klanten in de regio heeft last van de storing, meldt Vodafone in een nieuwe verklaring. In het hele land is ook geen voicemail beschikbaar voor ongeveer eenderde van de klanten. Verder worden mensen die via het 3G-netwerk bellen en sms'en, automatisch overgezet naar het 2G-netwerk zodra dat weer werkt.