Windows 8 biedt standaard geen ondersteuning voor het kijken van films op dvd. Wie Microsofts codecs om films in dat formaat te kunnen kijken, wil bemachtigen, moet gaan betalen. Wat de upgrade kost, is nog niet bekend.

Volgens Microsoft liggen de kosten van codecs voor dvd-video te hoog, terwijl steeds minder mensen films op fysieke media zouden kijken. Daarom wordt de met Windows 8 meegeleverde Windows Media Player niet voorzien van codecs voor dvd-video. Windows Media Center bevat die codec wel, maar die software is niet gratis: daarvoor moet een betaalde upgrade worden uitgevoerd.

Wat die upgrade gaat kosten, is nog niet bekend, maar Microsoft belooft een 'marginale' prijs. Het is echter de vraag hoeveel mensen zullen betalen voor functionaliteit die in opensource-software zoals VLC gratis beschikbaar is. Daarnaast is de kans aanwezig dat sommige hardwarefabrikanten toch codecs en software voor het kijken van dvd's zullen meeleveren.

Windows 8 bevat standaard wel ondersteuning voor codecs als h.264, mp4, wma, mp3 en mpeg. Ondersteuning voor de veelgebruikte mkv-container is niet aanwezig. Tv-adapters worden standaard ook niet meer ondersteund; ook daarvoor moet Windows Media Center worden bemachtigd. Blu-ray wordt in zijn geheel niet ondersteund, ook niet in het betaalde Windows Media Center.