Ziggo gaat in de komende tijd beginnen met het aanbieden van mobiel internet via een eigen netwerk. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van modems van klanten, die dienen als hotspots voor mobiele klanten. Een proef daarmee is geslaagd.

De proef met het gebruiken van modems van klanten als mobiele hotspot liep in een aantal Groningse wijken sinds begin juli. Inmiddels is Ziggo ervan overtuigd dat op deze manier mobiel internet moet worden aangeboden. In 2014 moeten al 1,7 miljoen klanten van Ziggo gebruik gaan maken van mobiel internet via elkaars modems, schrijft Het Financieele Dagblad op basis van interviews met topmensen van Ziggo.

Ziggo wilde niet ingaan op de vraag of het mee gaat doen met de frequentieveiling dit najaar. Hoewel modems van klanten een dekking kunnen bieden in steden, is voor een netwerk rond het spoor, op snelwegen en op het platteland een netwerk van zendmasten onontbeerlijk. Ziggo bezit frequenties in de 2,6GHz-band, maar die zijn ongeschikt om grote gebieden te dekken. Eerder zei de kabelaar dat het geen mobiele provider meer wil worden, maar naast de hotspots van klanten een virtuele provider wil zijn op een ander netwerk. Dat is namelijk veel goedkoper. Bovendien heeft Ziggo maximaal 100 miljoen euro uitgetrokken voor het plan, veel te weinig om een eigen landelijk dekkend netwerk te bouwen.

Bij de proef in Groningen was een aantal regels. De software in de router is zodanig aangepast dat de wifi-hotspot gescheiden is van het eigen netwerk en dat de klant zelf 'voorrang' krijgt bij het toekennen van bandbreedte. Daarnaast kunnen maximaal 20 gasten tegelijk gebruikmaken van een beschikbaar gestelde hotspot. Vermoedelijk moeten Ziggo-klanten in de toekomst een extra bedrag betalen om gebruik te maken van mobiel internet via modems van andere klanten. De proef gebeurde op basis van vrijwillige deelname. Of dat zo blijft, is onduidelijk. Ziggo is een van de grootste internetproviders in Nederland.