Een of meerdere hackers zijn erin geslaagd om digitaal in te breken bij internetprovider Zeelandnet. Dat laat de provider weten in een mail aan klanten. Er zouden geen gevoelige gegevens zijn gestolen, behalve 74.000 e-mailadressen.

Wachtwoorden en adressen van klanten zijn niet gestolen, zo benadrukt ZeelandNet in de mail aan providers. "De daders hebben geen toegang kunnen krijgen tot uw persoonlijke gegevens: de daders kunnen de e-mailadressen dus op geen enkele wijze koppelen aan uw wachtwoorden, naam of een woon- of vestigingsadres." ZeelandNet denkt daarom dat de mailadressen hoogstens gebruikt kan worden voor spam.

De hack vond vorige maand plaats. De aanval kwam vanaf een Chinees ip-adres, zo meldt de provider. "Medewerkers van ZeelandNet hebben de aanval kunnen stoppen en direct aanvullende beveiligingsmaatregelen getroffen. Om te voorkomen dat daarbij kwetsbaarheden in het systeem over het hoofd worden gezien, is een gerenommeerde externe organisatie gevraagd direct een onderzoek in te stellen." ZeelandNet treedt nu pas naar buiten met de informatie omdat het eerst beveiligingsmaatregelen wilde treffen. De provider betreurt dat hackers e-mailadressen hebben kunnen buitmaken.

De digitale inbraak bij ZeelandNet is de nieuwste die in de openbaarheid komt van een lange rij datalekken afgelopen jaren. De grootste hack bij een Nederlandse internetprovider tot nu toe was bij KPN begin dit jaar: een tiener had toegang tot servers van KPN en had zelfs klanten van internet kunnen afsluiten. De hacker heeft nooit gegevens van klanten gepubliceerd, ook al kon hij daar wel bij.

Ook werd sociale-netwerksite LinkedIn eerder dit jaar gehackt, waarbij wel wachtwoorden op straat kwamen te liggen. Een van de grootste bekende datalekken was die bij PlayStation Network, waarbij gevoelige gegevens van meer dan 70 miljoen gebruikers werden ontvreemd. Veel digitale inbraken worden verborgen gehouden, zei een oud-FBI-topman op hackersconferentie BlackHat deze week.