Microsoft heeft een populaire work-around, die gebruikers direct naar de desktopinterface laat booten, geblokkeerd in de rtm-versie van Windows 8. Het terugbrengen van de oude startmenuknop is ook niet meer mogelijk.

Dit meldt Rafael Rivera, co-auteur van een boek over Windows 8, in een e-mailconversatie. In eerdere testversies van Windows 8 was het mogelijk om via een hack direct na het inloggen in Windows 8 automatisch naar de desktopinterface te schakelen. Ook kon de oude startmenuknop in de desktopinterface teruggeplaatst worden. Dat Microsoft deze hacks nu alsnog geblokkeerd heeft, komt niet helemaal als een verrassing. Windows-kenner Paul Thurrott gaf eerder al aan dat het bedrijf uit Redmond druk bezig was met het verwijderen van legacycode die dit mogelijk maakt.

De rigoureuze wijzigingen in de interface die Windows 8 met zich meebrengt zijn voor sommigen reden tot zorgen over de snelheid waarmee het nieuwe besturingssysteem zal worden opgepikt in het bedrijfsleven. It-professionals vrezen dat een overstap naar Windows 8 veel extra training vereist wegens de grote veranderingen, wat dus ook leidt tot hogere kosten.

Het valt overigens nog maar te bezien in hoeverre Microsoft is geslaagd in zijn poging. Allereerst lijkt het erop dat het programma Start8 van Stardock, dat ook de oude startmenuknop en boot-to-desktop biedt, nog steeds werkt. Daarnaast geeft Rivera terecht aan dat de community het er waarschijnlijk niet bij laat zitten en op zoek gaat naar andere oplossingen.