De mededingingsautoriteit van de Europese Unie dreigt opnieuw hoge boetes op te leggen aan Microsoft. Het bedrijf zou te traag zijn met het aanbieden van een browserkeuzescherm aan de Europese consument in Windows 7.

Dat zegt Joaquín Almunia, vicepresident van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor mededinging, aan persbureau AFP. Volgens Almunia is het geduld bij de EU bijna op. De eurocommissaris stelt dat Microsoft diverse malen heeft beloofd om het browserkeuzescherm in Windows 7 snel terug te laten keren, maar dat zou nog steeds niet naar wens zijn gebeurd.

Volgens Almunia, die de softwaregigant ook al in juli op de vingers tikte, kan Microsoft meer boetes tegemoet zien als het niet snel de problemen oplost. Almunia stelt ook dat hij de zaak hoog opneemt omdat Microsoft zijn eerdere beloftes, zoals de introductie van het browserkeuzescherm, niet nakomt.

Microsoft werd in 2009 in een schikking met de EU verplicht om het browserkeuzescherm, waarin alternatieven voor Internet Explorer worden getoond, in zijn Windows-besturingssystemen te tonen. De uitrol van Service Pack 1 voor Windows 7 verwijderde het keuzescherm echter uit het besturingssysteem. Microsoft bevestigde dat dit het geval was door een 'technisch probleem': computers die al SP1 voorgeïnstalleerd hadden, toonden het scherm niet.

Ter compensatie voor de periode van 15 maanden waarin het browserkeuzevenster voor naar schatting 28 miljoen Europeanen niet te zien was, beloofde Microsoft de keuzemogelijkheid 15 maanden langer te zullen tonen. Of dit gebaar voldoende is, valt te bezien. Indien Microsoft schuldig wordt bevonden, kan de EU een boete opleggen van maximaal 10 procent van de jaaromzet.