De privacyverklaring van Google die in maart uitkwam, strookt mogelijk niet helemaal met de Europese wetten voor bescherming van data. Europese privacytoezichthouders hebben een gezamenlijke brief verstuurd naar de zoekgigant.

 Eerder dit jaar kwam Google met een nieuwe privacyverklaring, die het bedrijf toeliet om gebruikersdata uit verschillende Google-diensten samen te voegen. Dit zou de gebruikerservaring verbeteren en zorgen voor meer gerichte advertenties. Europa wil nu weten wat Googles intenties en methodes zijn voor het combineren van gebruikersdata.

Reuters meldt dat 24 van de 27 Europese toezichthouders een gezamenlijke brief hebben ondertekend en verstuurd naar Google, waarin ze vragen om de nodige aanpassingen door te voeren in de privacyverklaring. In de brief staat ook te lezen dat Google expliciet toestemming moet vragen om de persoonlijke gegevens van de gebruiker samen te voegen.

Volgens The Guardian zal de France privacytoezichthouder CNIL vandaag laten weten of Google de Europese regels heeft overtreden of niet. De zoekgigant kan mogelijk voor enkele honderdduizenden euro’s beboet worden en kan gedwongen worden om de aanpassingen in de privacyverklaring opnieuw ongedaan te maken.

Google heeft hierop gereageerd. "We hebben het rapport ontvangen en zijn momenteel bezig met het evalueren daarvan. Ons nieuwe privacybeleid geeft blijk van onze lang bestaande toewijding om de informatie van onze gebruikers te beschermen en goede producten te ontwikkelen. We vetrouwen erop dat onze privacyverklaringen de Europese wetgeving respecteren", aldus Peter Fleischer, Global Privacy Counsel Google.