Staatssecretaris Teeven gaat weer aan de slag met het downloadverbod, omdat de PvdA via vage bewoordingen het downloadverbod steunt. Er is daarmee een Kamermeerderheid voor het downloadverbod.

Vorig jaar december was er nog een duidelijke meerderheid tegen het downloadverbod. Daarom heeft Staatssecretaris Teeven sindsdien niet meer gewerkt aan het verbod. "Sindsdien heb ik stilgezeten, maar nu word ik duidelijk weer een kant op gestuurd. Ik heb goed naar de PvdA geluisterd. Het is een nieuwe denkrichting, met alle mitsen en maren", zegt hij.

Teeven heeft het hier over de reactie van de PvdA op zijn ideeën over het downloadverbod. "Het is duidelijk dat er voor het succes van legaal aanbod aan de andere kant handhaving nodig is. Er moet correctie zijn, en dat kan een civielrechtelijk downloadverbod zijn", zo is de mening van Teeven. De PvdA sprak hem niet tegen en steunde daarmee in essentie de kijk van het kabinet op het verbod.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zegt echter wel alleen diegenen te willen aanpakken die verdienen aan het aanbieden van illegale content. Daarvoor is volgens Recourt echter geen downloadverbod nodig, want dit wordt nu al aangepakt volgens hem met de huidige wetten als gereedschap. Toch zegt Teeven een duidelijk signaal te horen vanuit de PvdA en grijpt dat met beide handen aan om weer aan het downloadverbod te werken en te hopen op een Kamermeerderheid.

Kamerlid Kees Verhoeven van D66 zegt dat “de Kamer vanmiddag een downloaddraai om de oren heeft gehad. Dat is behoorlijk slikken." De PVV vindt de draai van de PvdA ‘onbegrijpelijk’. Het is in elk geval duidelijk dat het kabinet het downloadverbod weer op tafel brengt en dat er deze keer een Kamermeerderheid voor lijkt te zijn. Daarmee zou de thuiskopieheffing zo snel mogelijk na 2013 worden afgeschaft.