Volgens diverse bronnen is Microsoft voornemens om de startknop terug te brengen naar Windows 8. Ook zouden gebruikers de optie krijgen om standaard op het bureaublad te beginnen.

Gebruikers blijven terughoudend staan tegenover Windows 8. Twee veel gehoorde klachten zijn het ontbreken van een Start-knop en de onmogelijkheid om je pc meteen in de desktopinterface op te starten. Maar volgens een bron van Microsoft-watcher Mary Jo Foley is het bedrijf uit Redmond momenteel van plan om beide functionaliteiten als een optie toe te voegen in de aankomende Windows 8.1-update (Windows Blue), die rond augustus 2013 zou verschijnen.

De anonieme bron benadrukt wel dat nog niets 100 procent vast staat, zolang de update niet wordt uitgebracht. Het is dus niet zeker dat de functionaliteiten effectief zullen worden toegevoegd. Vermoedelijk zullen we een beter idee krijgen wanneer de preview-versie van de update verschijnt in juni.

Microsoft heeft altijd volgehouden dat gebruikers niet verward raken door de nieuwe Windows 8-interface en dat ze de nieuwigheden makkelijk aanleren, zeker op een aanraakscherm. Maar als Microsoft toch op haar stappen terugkomt, is dat zeker niet de eerste keer dat het bedrijf toegeeft aan kritiek van haar gebruikers. Het deed dat eerder bijvoorbeeld ook al met het Gebruikersaccountbeheer in Windows Vista.