Internationale politieorganisatie Europol vreest een grote toename in het aantal hacks gericht tegen Windows XP-gebruikers wanneer de ondersteuning voor dat systeem stopt.

De ondersteuning van het inmiddels twaalf jaar oude besturingsysteem Windows XP eindigt op 8 april. Het systeem krijgt dan geen beveiligingsupdates meer, iets dat volgens Europol als een rode vlag op een stier zal werken voor hackers.

Het European Cybercrime Centre (EC3) van Europol wijst op het grote aantal potentiële slachtoffers dat hackers na 8 april kunnen maken onder mensen die hun systeem nog niet geüpdatet of vervangen hebben.

"Mensen met een pc met Windows XP moeten zich beseffen dat als ze na 8 april het internet opgaan, ze een eenvoudig doelwit voor hackers zullen worden", aldus Troels Oerting, hoofd van EC3. "Dat geldt zowel voor consumenten, bedrijven als voor overheidsinstellingen. Als je merkt dat je voordeur niet meer op slot gaat, dan bel je een slotenmaker. Dit is hetzelfde."

EC3 raadt consumenten, bedrijven en overheidsinstellingen sterk aan hun versie van Windows XP voor een nieuwere versie van Windows of een ander besturingssysteem te vervangen. Wie daar geen mogelijkheid toe heeft, wordt door EC3 aangeraden de meest recente updates van Windows XP en Office 2003 te installeren en een browser anders dan Internet Explorer te gebruiken.

Naast een goede firewall en virusscanner raadt EC3 aan zo weinig mogelijk contact met internet net hebben en vooral openbare wifi te vermijden.

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie doet dezelfde aanbevelingen. "Veel mensen gebruiken vanwege onderhoudsversies nog Windows XP, dat is waarom we een factsheet hebben geschreven", zegt Wil van Gemert, directeur van het Nationaal Cyber Security Centrum. "Het minste dat mensen kunnen doen is de risico's verkleinen door de toegang en het gebruik van hun Windows XP-computers zoveel mogelijk te verminderen.