Je bent ermee plat gegooid; XP gaat stoppen en voor je eigen veiligheid is het aan te raden zo snel mogelijk over te stappen naar andere software. Microsoft heeft een manier gevonden om beheerders en eigenaren van XP-computers hieraan te herinneren.

Wanneer je als gebruiker de laatste virusdefinities aan het downloaden was, crashte je computer. Een virusdefinitie is een bestand waarin de handtekeningen (stukjes code) van een virus staan, zodat de virusscanner de virussen kan herkennen en verwijderen. Een soort update van je virusscanner dus.

Door deze actie van Microsoft zijn er veel klachten binnengekomen op het TechNet discussieforum. Na het downloaden van de virusdefinities voor System Center Endpoint Protection (SCEP) and Forefront Endpoint Protection (FEP) liepen de systemen vast bij het opnieuw inloggen. Uiteindelijk crashte Msmpeng.exe, een essentieel onderdeel van Defender.

Om de computers weer aan de gang te krijgen, moesten de gedownloade virusdefinities gede-installeerd worden. Sysadmins op TechNet heeft het over honderden tot duizenden computers die hier de dupe van zijn geworden.

Microsoft laat weten dat het downloaden van de nieuwste definities het systeem weer aan de praat krijgt zonder dat de vorige probleemgevende definities verwijderd moeten worden. Ook geeft het bedrijf toe dat de vorige definities voor problemen konden gaan zorgen. Microsoft moet gedacht hebben: wie niet luisteren wil moet maar voelen.