Een bende Nederlands hackers heeft een manier gevonden om de beveiliging van Apple te kraken. Nog nooit werd de iCloud, Apples online-opslagdienst met bijna 400 miljoen gebruikers gehackt.

De hackers kunnen de vergrendeling van gestolen iPhones hiermee ongedaan maken. In de afgelopen dagen zou dit al bij ongeveer 30.000 iPhones zijn gedaan.

Vooral Chinese handelaren kopen vergrendelde iPhones op bijvoorbeeld Ebay. Dit levert ze een snelle winst op, omdat ze de iPhone voor gemiddeld 100 dollar kopen en vervolgens tussen de 450 en 700 dollar ontgrendeld doorverkopen.

Volgens Mark Loman, beveiligingsexpert van het softwarebedrijf SurfRight, hebben de hackers een nepcomputer geplaatst tussen de iPhone en de systemen van Apple in de iCloud. Deze nepcomputer geeft toestemming om een mobiel apparaat te ontgrendelen.

De hackers zouden eind maart al contact hebben opgenomen met Apple over de hack, maar het bedrijf onthoudt zich van commentaar. Ronald Kingma, directeur van Securelabs, vindt dat zeer onverstandig. „Heel slecht, dat Apple niets van zich laat horen.”  Zijn advies is om voorlopig deze online opslagruimte niet te gebruiken omdat het kan wel enige tijd duren voordat Apple het probleem heeft opgelost.