Alcatel-Lucent heeft een test gedaan over een koperlijn voor ADSL. Er werd gemeten met eenrichtingsverkeer zo meldt Alcatel-Lucent. Dit bedrijf heeft een onderzoeksafdeling genaamd Bell Labs waar de test is uitgevoerd.

Deze afdeling deed eveneens een symmetrische test waar een snelheid van 1 Gbps werd gemeten over koperdraad.

Het record dat is gemeten via de normale test is geklokt op 10 Gbps (1,25 gigabyte per seconde). Wat betekent deze uitkomst? Dat Gebruikers die via een traditionele telefoonlijn internet krijgen kunnen een upload- en downloadsnelheid van maximaal 120 MB per seconde krijgen. Alcatel-Lucent denkt een doorbraak te hebben ontdekt. Dit kan betekenen dat in de toekomst plekken waar geen glasvezel kan worden aangelegd toch een breedbandverbinding worden gerealiseerd.

De laatste meters van een huizen naar een wijkverbinding kan op deze wijze met traditionele lijnen worden aangesloten. Het aanschaffen en aanleggen van glasvezel wordt zo voor bestaande huizen eenvoudiger maar ook goedkoper.

Kijkend naar de toekomst verwacht Alcatel-Lucent dat deze nieuwe interneteenheid in 2015 beschikbaar zal zijn. De snelheid van deze techniek is afhankelijk van de lengte van de telefoonkabels. Over honderd meter is de snelheid 500 Mbps mogelijk en over 70 meter is dit 1Gbps.