Windows 10 laat nog wel even op zich wachten, maar dat weerhoudt Microsoft er niet van de upgrade alvast aan je op te dringen. Veel Windows 7 en 8.1-gebruikers zien een icoontje (een Windows-logo) voor een upgrade in hun taakbalk staan. Hier lees je hoe je het icoontje weghaalt.

Waar je je in elk geval geen zorgen over hoeft te maken, is dat je malware op je computer hebt. Het icoontje komt van Microsoft zelf en is volledig veilig, maar het is voor velen wel een doorn in het oog. Je kunt natuurlijk simpelweg met je rechtermuisknop op het icoontje klikken en kiezen voor 'Geen pictogram en meldingen weergeven', maar de volgende keer dat je je pc of laptop opnieuw opstart, kun je weer van voor af aan beginnen. Dit vraagt om hardere maatregelen.

De grote boosdoener is een update met de naam kb3035583. Die update kun je ongedaan maken, zodat het icoontje verdwijnt. Wij laten je zien hoe je dat doet in Windows 7, maar in Windows 8 gaat het op dezelfde manier.

Update verwijderen; Open het Startmenu en ga naar Configuratiescherm. Klik op de categorie Systeem en beveiliging, ga naar het kopje Windows Update en klik op Geïnstalleerde updates weergeven. Nu wordt het even zoeken. Ergens in de lijst moet een update staan met de naam Update voor Microsoft Windows (KB3035583). Dat is de vermaledijde update die je de hele dag afleidt van je werkzaamheden. Klik met je rechtermuisknop op de update, selecteer Verwijderen en bevestig met Ja.

Wil je voorkomen dat je bij de volgende Windows-update dezelfde stappen weer moet doorlopen? Dan kun je het beste de automatische updates wat inperken. Ga terug naar het Configuratiescherm > Systeem en beveiliging. Onder het kopje Windows Update klik je op Automatische updates in- of uitschakelen. Zorg ervoor dat het hokje onder Aanbevolen updates staat uitgevinkt (misschien had je dat al eens gedaan). Als je nu je computer opnieuw opstart, wordt de update verwijderd en ben je het icoontje voor eens en voor altijd kwijt.

Update terugzetten; Voor altijd, ja. Dat kan een probleem zijn als je over een paar maanden wél wil upgraden naar Windows 10. Als het zo ver is, kun je tegen die tijd weer naar Configuratiescherm > Systeem en beveiliging gaan en onder het kopje Windows Update klikken op Naar updates zoeken. Windows toont je dan een lijst met de belangrijkste updates die je nog niet hebt geïnstalleerd. Als het goed is staat update kb3035583 schuingedrukt. Download en installeer deze update en je krijgt opnieuw een icoontje in je taakbalk met de aanbieding te upgraden naar Windows 10.