Stel: u moet uw BIOS updaten (flashen) en daar hebt u eigenlijk een DOS-opstartdiskette voor nodig. Maar u hebt geen diskettes in huis en uw pc heeft geen floppydrive meer. Sterker nog:

veel moderne moederborden hebben niet eens meer een aansluiting voor een floppydrive. Wat nu? Een usb-stick vermommen als DOS-diskette is de oplossing.

Over het algemeen zijn die oude diskettes ook echt niet meer nodig. Maar af en toe kunt u in een situatie terecht komen dat u er toch een nodig hebt. Zelf was ik onlangs bezig met het bouwen van een nieuw systeem waarop ik Ubuntu Linux wilde installeren. In principe geen probleem omdat Ubuntu kan opstarten vanaf een zogenoemde Live-cd. Helaas had het BIOS van mijn gloednieuwe moederbord een paar bugs, waardoor ik de opstartvolgorde (boot sequence) niet kon wijzigen en derhalve helemaal niet makkelijk kon opstarten vanaf cd. Een nieuwe BIOS-versie zou dat probleem oplossen. Lastig, zonder diskettes, floppydrive of floppydrive-aansluiting.

Stap 1 Tooltje downloaden 

Het maken van een opstartdiskette met Windows is eenvoudig, maar ergens is het raar dat het maken van een opstart-usb-stick met Windows zelf niet mogelijk is. Gelukkig is daar een handig programmaatje voor: HP USB Disk Storage Format Tool. Het programma is gemaakt door HP, maar is niet meer op hun website te vinden. Gelukkig nog wel op veel andere websites, waaronder die van de Amerikaanse Computer!Totaal: http://ct.link.idg.nl/hpusb. Sla het bestand SP27608.exe (2 MB) op en dubbelklik erop om het te installeren. De optie Een MS-DOS-opstartdiskette maken is uitgeschakeld bij het formatteren van een usb-stick.

Stap 2 DOS-bestanden downloaden

Voordat we verdergaan met het HP USB Disk Storage Format Tool, dient u eerst nog een zipbestand met DOS-bestanden te downloaden. Bijvoorbeeld de Windows 98 opstartbestanden: http://ct.link.idg.nl/win98boot. Klik op deze pagina op de link Primary Download Site en sla de bestanden op. Pak het zipbestand uit naar een map, bijvoorbeeld C:\temp\win98boot . Pak alle DOS-bestanden uit naar een map.

Stap 3 Usb-stick selecteren

Stop de usb-stick die u opstartbaar wilt maken in de usb-poort. Let op: alle bestanden die op de stick staan worden door het formatteren gewist! Ga naar Start / Alle Programma's / Hewlett-Packard Company en klik op HP USB Disk Storage Format Tool. Het programma detecteert als het goed is automatisch de usb-stick, maar controleer veiligheidshalve of hij in de keuzelijst Device het juiste station selecteert, het programma kan namelijk ook overweg met externe harde schijven. Controleer of in het veld Device de juiste usb-stick geselecteerd is.

Stap 4 Formatteren

Kies bij het veld File System voor FAT of FAT32. Meestal werkt FAT32 prima, maar soms doet alleen FAT het goed. Bij Volume label voert u optioneel een naam in van maximaal elf tekens.
Zet daarna vinkjes voor de opties Quick Format en Create a DOS startup disk. Klik op de knop met de drie puntjes en selecteer de map met de opstartbestanden, bijvoorbeeld C:\temp\win98boot. Klik op OK. Klik op Start. Het programma waarschuwt nog een keer dat het echt alle data gaat vernietigen, klik op Ja om door te gaan. Klik daarna op OK om de samenvatting te sluiten. De stick is nu geformatteerd. HP USB Disk Storage Format Tool is klaar met formatteren en kopieren van de DOS-bestanden.

Stap 5 Inhoud bekijken

Als u nu de inhoud van de stick bekijkt in Verkenner, dan lijkt deze helemaal leeg. Tenzij u in de Mapopties van Verkenner (tabblad Weergave) de optie Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen hebt uitgeschakeld en de optie Verborgen bestanden en weergeven hebt ingeschakeld. Dan blijken er drie bestandjes te staan: command.com, io.sys en msdos.sys. Dit is al voldoende om een computer mee te kunnen booten. Wanneer u de stick inderdaad wilt gebruiken voor het flashen van het BIOS, dan kopieert u het nieuwe BIOS (meestal een bestand met de extensie .bin of .rom) en het bijbehorende updateprogramma naar de stick. Desgewenst kunt u ook nog andere DOS-hulpprogramma's naar de stick kopieren.

Er staan slechts drie kleine bestandjes op de opstartbare usb-stick.

Stap 6 Computer booten

De opstartbare usb-stick is klaar voor gebruik. U steekt hem in de pc die u wilt booten en zet de machine aan. Soms is het nodig om in het BIOS van die machine de opstartvolgorde aan te passen, zodat de usb-stick het eerste opstartmedium is. Op sommige andere pc's is het via een bepaalde toets (bijvoorbeeld F12) mogelijk om vlak voor het booten te kiezen van welk medium u wilt booten.