Asus en Toshiba maken de betrouwbaarste laptops, terwijl de notebooks van HP juist het minst betrouwbaar zijn. Goedkope netbooks zijn het vatbaarst voor defecten. Dat blijkt uit onderzoek van Squaretrade, een Amerikaanse verkoper van verlengde garanties. Het bedrijf onderzocht de servicegeschiedenis van ruim 30 duizend laptops van verschillende merken. Hieruit bleek dat laptops van Asus het minst vaak worden teruggestuurd voor reparatie, op de voet gevolgd door de notebooks van Toshiba. Sony neemt de derde plek in. Computerfabrikant Apple komt niet verder dan de vierde plaats, met Dell niet ver daarachter. De zesde, zevende en achtste plaats worden ingenomen door respectievelijk Lenovo, Acer en Gateway. HP scoort het slechtst. Van die fabrikant zou ruim een kwart van de laptops binnen drie jaar na aanschaf terug moeten voor reparatie.

Netbooks Squaretrade heeft ook de servicedetails van verschillende soorten laptops met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt dat netbooks een stuk sneller mankementen vertonen dan andere laptops. Volgens de Amerikaanse garantieverkoper zouden deze minilaptops gemiddeld 20 procent minder betrouwbaar zijn dan goedkope notebooks. Die instapmodel notebooks gaan op hun beurt weer zo’n 15 procent vaker kapot dan duurdere laptopmodellen.

Mankementen Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt (pdf) tevens dat van alle onderzochte laptops bijna een derde mankementen vertoont in de eerste drie jaar. In de eerste twee jaar na aanschaf krijgt nog maar een vijfde met defecten te maken, terwijl in het eerste gebruiksjaar slechts 7,2 procent van de laptops uitval vertoont.