USB (de Universal Serial Bus) is misschien wel het beste voorbeeld van een succesvol ingevoerde standaard. Vrijwel elk modern randapparaat dat op een pc wordt aangesloten,

Vrijwel elk modern randapparaat dat op een pc wordt aangesloten, maakt er gebruik van. Let wel: dan gaat het over de communicatie-specificatie. Om allerlei redenen bestaan er verschillende soorten USB-stekkers, uiteenlopend van de bekende standaard USB-plug in A en B-variant (plat en vierkant) tot mini- en micropluggen en zelfs proprietary plugs van fabrikanten als Microsoft (Xbox) en Apple (iPad, iPod en iPhone).

Inmiddels is de standaard toe aan zijn derde versie (3.0), die hogere snelheden en efficiënter energiemanagement mogelijk maakt. De eerste apparaten die de 3.0-standaard gebruiken beginnen al op de markt te verschijnen, en de verwachting is dat het binnen afzienbare tijd (2013 InStat) de oude standaard zal verdringen. Ook eSATA en FireWire zullen hierdoor waarschijnlijk uiteindelijk het veld ruimen: USB 3.0 is niet alleen ruimschoots sneller, maar levert in tegenstelling tot e-SATA ook meteen energie mee. We zetten de voordelen even op een rijtje:

Snelheid. USB 3.0 maakt gebruik van een extra stel pinnetjes die samen snelheden mogelijk maken van 3,2 tot 4 gigabyte per seconde. Daarmee is USB 3.0 zo'n tien keer sneller dan de huidige snelste USB-variant (2.0) en kan het zelfs de concurrentie aan met de seriële ATA-bus (al is die nog net even sneller). In de volledige bidirectionele uitvoering van USB 3.0 kunnen gegevens tegelijkertijd verzonden en ontvangen worden. Niet voor niets wordt USB 3.0 ook wel SuperSpeed genoemd (USB 2.0 heette nog Hi-Speed).

 

Backwards compatible. Een van de kenmerken van een zorgvuldig ontwikkelde standaard is dat een nieuwe versie niet gelijk oudere versies onbruikbaar maakt. De kabels en aansluitingen die bij de USB 3.0 standaard horen, zijn gebaseerd op het USB 2.0-ontwerp, maar dan met wat extra contactpinnetjes. USB 2.0 kabels en apparaten blijven daardoor gewoon bruikbaar, en desgewenst kan USB 3.0 apparatuur zelfs probleemloos met 2.0-kabels op USB 2.0-poorten worden aangesloten alleen zal het dan uiteraard slechts op 2.0-snelheden werken.

Slim energiebeheer. De USB 3.0 standaard zorgt ervoor dat via een USB-verbinding 50 procent meer energie kan worden geleverd (tot 150 milliampere). Gelukkig betekent dat niet dat daardoor ook meteen je laptopbatterij sneller leegstroomt: waar apparaten onder USB 2.0 altijd van de volle energiecapaciteit werden voorzien, biedt USB 3.0 mogelijkheden om apparatuur die niet wordt gebruikt bijvoorbeeld in een slaapstand te zetten, waardoor het stroomverbruik flink omlaag kan.

Ondersteuning voor USB 3.0 werd al in september vorig jaar aan de Linux-kernel toegevoegd, maar Microsoft is minder snel: Windows is er niet standaard klaar voor, al gaat het gerucht dat het eerste servicepack voor Windows 7 dat gat gaat vullen. Intel verwacht de standaard pas in 2011 te kunnen ondersteunen. Dat neemt niet weg dat nu reeds USB 3.0-controllers en producten op de markt verkrijgbaar zijn, al ligt de prijs nog hoog.