Eind vorige maand werd bekend dat de Intel Ivy Bridge over een snellere GPU gaat beschikken met ondersteuning voor DirectX 11. De Ivy Bridge generatie zal de volgende processorgeneratie oftewel de "tick" gaan worden van het huidige "tock" Sandy Bridge platform.

Dit laatste platform introduceerde veranderingen in de processorarchitectuur en heeft als primeur een volledig geïntegreerde GPU-chip in de processorkern. De Ivy Bridge "tick" zal een procesverkleining worden van de huidige 32 nm generatie naar 22 nm transistors waarbij de transistors zuiniger worden, goedkoper en ook meer transistors in de processorchip geïntegreerd kunnen worden. De GPU kern zal tot 30% sneller zijn dan de huidige GPU's in de Sandy Bridge processors, waarbij DirectX 11, OpenCL 1.1 en HDMI 1.4 worden ondersteund. De processor zelf zal enkele verbeteringen krijgen voor het encoderen, decoderen en transcoderen. Volgens Intel's eigen schattingen is de processor tot 20% sneller dan de huidige Sandy Bridge generatie. Daarnaast zouden ook de instap Ivy Bridge processors standaard over vier rekenkernen gaan beschikken. Uiteraard zullen sommige modellen ook HyperThreading gaan krijgen waarmee een dubbel aantal rekenkernen gesimuleerd wordt om de benuttingsgraad van elke fysieke rekenkern te verhogen.

De Ivy Bridge processors komen in elk geval naar het LGA 1155 platform en wellicht ook naar het nog te lanceren LGA 2011 platform, hoewel dit laatste nog niet zeker is. Door veranderingen met onder andere ondersteuning voor PCI-Express 3.0 zal de momenteel geplaagde Cougar Point chipset vervangen worden door de Panther Point 7 serie chipset en zal ook een nieuwe reeks geschikte moederborden worden gelanceerd. Vermoedelijk zal deze chipset standaard een aantal USB 3.0 aansluitingen krijgen en een aantal SATA 3.0 aansluitingen. Ivy Bridge zal begin 2012 worden gelanceerd waarbij Intel zal plannen om de lancering samen te laten vallen met de CES beurs.