KPN overweegt volgend jaar femtocellen aan consumenten en bedrijven te gaan verkopen in Nederland. Femtocellen zijn kleine zendmasten die binnenshuis gebruikt kunnen worden en waarmee het bereik binnen verbeterd kan worden.

KPN is er nog niet uit of de verkoop van femtocellen daadwerkelijk een toevoeging zal zijn op de Nederlandse markt, zegt manager mobiele netwerken Michael Vocke tegen Tweakers.net. "Femtocellen zijn primair bedoeld voor dunbevolkte, grote gebieden. In die gebieden is de ontvangst vaak een probleem. Nederland is een compact en dichtbevolkt land. Vandaar dat we er nog niet uit zijn." Femtocellen werken doordat ze via een breedbandverbinding direct aangesloten worden op het vaste net van een provider. Zendmasten staan op datzelfde vaste net aangesloten.

Een femtocell lijkt desondanks als extra service een goed idee, ook omdat nieuwe glascoatings ervoor zorgen dat het bereik van vooral umts vermindert. "Daar hebben wij echt last van. Meer en meer bedrijfspanden bestaan voor een groot gedeelte uit glas en in woonhuizen wordt HR++-glas geplaatst", aldus Vocke.

Een snelle introductie is echter uitgesloten. "De femtocellen zijn wat ons betreft niet snel en stabiel genoeg om op de markt te brengen. Dat zal dus op zijn vroegst volgend jaar worden." De Amerikaanse provider AT&T is onlangs wel gestart met de 'persoonlijke zendmasten'. Amerikaanse providers moeten veel investeren om hun 3g-netwerk landelijk dekkend te krijgen: femtocellen drukken die kosten, omdat consumenten en bedrijven zelf betalen voor beter bereik.