Hits: 3776

Naast de oude analoge vga-aansluiting maken beeldschermen tegenwoordig gebruik van een DVI-aansluiting, en ­verschijnen er steeds meer beeldschermen met een HDMI-aansluiting. Nu is er ­wederom een nieuwe manier om uw grafische kaart

aan uw beeldscherm te koppelen: de DisplayPort. Wat heeft deze aansluiting dat HDMI en DVI niet hebben? Moeten we allemaal overstappen op DisplayPort? We zetten de verschillen op een rij.

DisplayPort is net als DVI en HDMI een digitale aansluiting. DVI heeft het gebruik van de oude analoge vga-aansluiting in veel gevallen verdrongen, al beschikken de meeste laptops en beeldschermen er nog wel over. Als het aan de grote fabrikanten achter DisplayPort ligt, zal DisplayPort de nieuwe standaard worden en DVI gaan vervangen. Als dat zo is, zal het zeker nog even duren, maar het is geen vreemde gedachte. Ten opzichte van DVI biedt DisplayPort namelijk een aantal mooie voordelen.

Audio en lengte DVI ondersteunt geen audiosignaal, waar DisplayPort dat met volledig digitaal 8-kanaals audio wel doet. Een tweede voordeel is de maximale lengte van een DisplayPort-kabel. Deze mag vijftien meter zijn, terwijl een DVI-kabel zonder signaalverlies slechts 5 meter mag meten. Daarnaast is de bandbreedte van DisplayPort een stuk groter dan die van DVI, dat geldt ten opzichte van Dual-link DVI maar al helemaal ten opzichte van single-link DVI. Door de extra bandbreedte kan DisplayPort beeldschermen aansturen met nog hogere resoluties, meer kleurdiepte en hogere frequenties. Denk bijvoorbeeld aan een resolutie van 1920 x 1200 op 120 Hz of aan beeldschermen met een groter kleurbereik van bijvoorbeeld 10-bit per RGB-kanaal (30 bit per pixel). Tenslotte is er nog een voordeel van praktische aard: de DisplayPort-aansluiting is veel kleiner en gemakkelijker te bedienen dan een DVI-aansluiting.

Een aantal van de voordelen die we net hebben genoemd, zien we ook terug bij HDMI. Deze standaard kan tenslotte ook audio overbrengen en HDMI is eveneens gemakkelijk aan te sluiten. De voordelen van DisplayPort ten opzichte van HDMI zijn dan ook een stuk kleiner, en dat maakt de overstap weer minder interessant. Waarom zou u nieuwe aansluitingen willen op uw beeldscherm en computer, net nu u gewend bent geraakt aan HDMI? Met die vraag in het achterhoofd kan worden gesteld dat DisplayPort net iets te laat komt. In eerste instantie was HDMI alleen bedoeld voor huiskamer-multimediagebruik en niet als aansluiting voor computers. Tegenwoordig is dit wel anders: we zien HDMI steeds meer terug op laptops, beeldschermen en grafische kaarten.

Toch heeft DisplayPort wel een aantal kleine voordelen ten opzichte van HDMI. Het bandbreedteverschil tussen beide is niet zo heel erg groot: 10,2 Gbitper seconde bij een HDMI 1.3-kabel ten opzichte van 10,8 Gbit per seconde bij DisplayPort. DisplayPort ondersteunt net als HDMI en DVI HDCP-beveiliging. Dat is voor consumenten niet zo heel belangrijk, maar wel voor filmmaatschappijen die er hun Blu-Rayfilms mee beveiligen. Naast HDCP ondersteunt DisplayPort ook de DPCP (DisplayPort Content Protection) encryptietechniek, deze beveiliging is nog sterker dan HDCP. Tot slot zou het produceren van DisplayPort in een beeldscherm, laptop of grafische kaart goedkoper moeten zijn omdat er geen licentiekosten hoeven worden betaald door fabrikanten. Dit is bij HDMI wel het geval, maar desalniettemin verwachten we niet dat producten met DisplayPort veel goedkoper zullen zijn.

Een erg belangrijke feature van DisplayPort is de mogelijkheid om het in een laptop te gebruiken, en dan niet alleen als aansluiting op de buitenkant maar ook intern. Het beeldscherm in een laptop communiceert met de grafische chip via een LVDS-verbinding. Deze standaard is behoorlijk achterhaald en kent dan ook zijn beperkingen. DisplayPort heeft een veel grotere bandbreedte en heeft veel minder aders nodig. Hierdoor kan een laptop worden gemaakt die dunner is. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de ultradunne Macbook Air van Apple er gebruik van maakt.

De producten Grote namen als Intel, AMD, Dell, Apple, HP en Samsung staan achter DisplayPort. Toch is het aantal uitgebrachte producten dat er gebruik van maakt nog schaars. We verwachten dat bij laptops de aansluiting sneller zal worden gebruikt dan bij andere apparaten, vanwege de eerder genoemde voordelen. Zo heeft een groot aantal van de nieuwe laptops van Apple een Mini DisplayPort-aansluiting, en ook de Dell Adamo-laptops maken gebruik van een interne DisplayPort-verbinding en een DisplayPort-aansluiting. Opvallend is dat er geen DVI- of vga-aansluiting meer op deze apparaten zit. U zult met een dergelijke laptop dus altijd een beeldscherm met DisplayPort moeten gebruiken. Er zijn gelukkig wel adapters op de markt om DisplayPort aan te sluiten op DVI of HDMI.

Om DisplayPort in de praktijk te testen, hebben we een Gigabyte Radeon HD 4870-videokaart gebruikt. Deze kaart is voorzien van een HDMI-, DVI- en DisplayPort-aansluiting. Alle nieuwe grafische kaarten van NVIDIA en AMD ondersteunen DisplayPort in de gpu. Het is aan de fabrikant om daadwerkelijk een aansluiting op de kaart te zetten. De meeste videokaarten hebben een of twee Dual-Link DVI-aansluitingen en soms een HDMI-aansluiting. Het aantal grafische kaarten met DisplayPort is nu nog op de vingers van één hand te tellen.

Er zijn nog niet veel beeldschermen met ­DisplayPort op de markt. We hebben gebruik gemaakt van de 24 inch grote Dell Ultrasharp 2408wfp. Dit scherm heeft legio aansluitingen, waaronder een voor DisplayPort. Dell heeft ook een 27inch en een 30inch-variant van dit scherm uitgebracht waar DisplayPort op zit. Bij het scherm is netjes een DisplayPort-kabel meegeleverd. Naast Dell hebben ook HP, Eizo en Apple schermen met DisplayPort in het assortiment.