Toshiba heeft onder de onuitspreekbare naam MQ01ABD een serie harde schijven voor onder meer laptops uitgebracht, met een maximale capaciteit van één terabyte.

De schijven zijn Toshiba's eerste schijven met 500GB-platters. De MQ01ABD-serie bestaat uit schijven die worden opgebouwd uit een of twee platters; de datadichtheid per platter bedraagt maximaal 500GB, of 744,1Gb per vierkante inch. De kleinste schijf in de nieuwe laptopserie heeft een capaciteit van 250GB en wordt gevolgd door een 320- en een 500GB-versie. De twee grootste schijven hebben ruimte voor 750GB en 1TB aan data. Dit zijn ook de enige twee schijven die van twee platters gebruik moeten maken. 

De harde schijven zijn voorzien van een sata-300-interface en hebben een buffer van 8MB. De platters draaien met 5400rpm rond en hebben een gemiddelde zoektijd van 12ms. De dubbele platters van de 750GB- en 1TB-versie hebben een hogere geluidsontwikkeling dan de singleplatter-schijven; de geluidsproductie tijdens idle en zoeken bedraagt respectievelijk 23 en 24dB, tegen 17 en 19dB voor de lagere capaciteiten.

Toshiba zal de 2,5"-schijven vanaf medio augustus in massaproductie nemen. Over prijzen en daadwerkelijke beschikbaarheid is niets bekend, maar gezien de specificaties zullen de schijven niet in het hoogste prijssegment terechtkomen.