Op steeds meer apparaten van Apple is een Thunderbolt aansluiting te vinden. We besteedden al wat aandacht aan deze bijzondere standaard in Hardware.Info TV. Het is met deze interface mogelijk om verschillende apparaten met elkaar te verbinden, waarbij vaak maar één doorluskabel nodig is.

 Je kunt zo bijvoorbeeld een externe harde schijf en een monitor door middel van één kabel met je computer verbinden. Deze interface heeft Intel nu alleen nog aan Apple toevertrouwd, maar volgens de website Digitimes komt hier binnenkort verandering in.

Volgens deze website zou Intel plannen om in april 2012 de Thunderbolt-interface vrij te geven aan enkele grote PC-fabrikanten. Zij zouden inmiddels al begonnen zijn met het ontwerpen van hardware waarop de aansluiting te vinden zal zijn. Intel zou deze stap willen nemen omdat de vraag naar Thunderbolt apparaten groter lijkt te worden. Het bedrijf had Apple ingeschakeld om de nieuwe connector snel populairder te laten worden. Nu dit gelukt lijkt te zijn, heeft Intel besloten om Thunderbolt aan andere fabrikanten vrij te geven.

Omdat de Thunderbolt-chip bij de lancering een tamelijk hoog prijskaartje kreeg van meer dan 20 dollar per chip, gecombineerd met de mogelijke concurrentie met USB 3.0, reageerde de IT-industrie niet bepaald enthousiast op de komst van Thunderbolt. De verwachtingen zijn dat in de tweede helft van het nieuwe jaar, de prijzen van de chips aanzienlijk zullen dalen. Waardoor de drempel voor fabrikanten verlaagd kan worden.

Sony zou al geïnteresseerd zijn in de nieuwe standaard en ASUS zou de aansluiting willen verwerken in high-end laptops. Gigabyte zou al bezig zijn met moederborden om de concurrentie aan te kunnen gaan met ASUS en zou direct in april een moederbord voorzien van de Thunderbolt-interface aan het publiek willen tonen.

alt