Bellen via internet wordt ook wel IP-telefonie, Voice over IP, VoIP, of digitale telefonie genoemd. De verwachting is dat digitale telefonie en internettelefonie de ouderwetse telefoonaansluitingen grotendeels gaan vervangen.

Het is nog een kwestie van tijd en de gewone 'analoge' telefonie is geschiedenis. Maar wat is het eigenlijk? Wat is het verschil tussen VoIP en VoDSL? Kan ik thuis via internet bellen? Wat heb ik ervoor nodig en hoeveel kost het? Wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is VoIP? VoIP staat voor Voice over Internet en is de verzamelnaam voor al het spraakverkeer via internet. Het spraakverkeer gaat via datanetwerken op basis van het Internet Protocol. Het verschil tussen VOIP en traditioneel telefoneren zit in het signaaltransport. Bij internettelefonie wordt het gesprek omgezet in datapakketjes ('enen en nullen') die verstuurd worden via internet. Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek.

 

Kabel- en ADSL bedrijven breidden hun pakket uit met telefonie, waaronder UPC, ZeelandnetSolcon. De zet KPN InternetPlusBellen in de markt, Kijk op www.totaalwijzer.nl voor een volledig overzicht van alle internet telefonie aanbieders. VoIP bestaat op de Nederlandse markt in velen soorten en smaken. Een populaire maar beperkte oplossing voor internet telefonie is Skype. Daarnaast bestaan er oplossingen op basis van de SIP standaard. Hiervan maken veel internetaanbieders gebruik bij hun internet en telefonie combinaties. Maar er zijn ook aanbieders als VoIPbuster en XS4ALL die de VoIP diensten los van het internetabonnement aanbieden.

 

link Zeelandnet biedt Zeeuwse huishoudens Digitale Telefonie aan via internet,  Onbeperkt bellen naar 47.000 ZeelandNet Digitale Telefonie abonnees? Vraag dan nu een telefonieabonnement aan bij ZeelandNet en profiteer de eerste zes maanden van 50% korting en Ontvang 7 extra diensten + voicemail. internet Bellen.

 

link UPC biedt huishoudens via internet, televisie en telefonie op een zo makkelijk mogelijke manier toegang tot de digitale wereld. Ongeveer twee miljoen klanten maken dagelijks van de diensten van UPC gebruik, dat is zo'n 35% van de Nederlandse huishoudens. UPC levert aan ruim 740.000 klanten breedband internet. Internet Bellen.