De muis is natuurlijk een onmisbaar apparaat wanneer u werkt met Windows, maar in het licht van zaken als RSI is het handig om de beweging die u maakt met uw armen zoveel mogelijk af te wisselen.

Daarbij kunnen sommige acties vaak sneller worden uitgevoerd met toetscombinaties dan met behulp van de muis. We zetten er vijf op een rij die u wellicht niet kent, maar nooit meer wilt vergeten.

Windows-toets+L
Met deze toetscombinatie vergrendelt u de pc onmiddellijk. Door het wachtwoord in te vullen kan er weer worden ingelogd.

Windows-toets+D
U wilt iets zien op het bureaublad, maar er staan allerlei vensters in de weg en de knop Bureaublad weergeven is niet in zicht? Dan kunt u met deze toetscombinatie in één klap alle vensters minimaliseren.

Windows-toets+F
Als u een bestand wilt zoeken, dan kan dat via de optie Zoeken in het menu Start. Deze toetscombinatie brengt u echter in een klap bij het zoekvenster.

Windows-toets+E
De Windows Verkenner is handig, maar hij zit wel een beetje verstopt in het menu (en Deze Computer is niet direct hetzelfde). Met deze toetscombinatie tovert u direct de Windows Verkenner op uw bureaublad.

Ctrl+Tab
De komst van tabbladen in programma's als Internet Explorer en Firefox, heeft de surfervaring een stuk overzichtelijker en eenvoudiger gemaakt. Gebruikt u veel tabbladen, dan kan het nog een aardig gedoe zijn om daar doorheen te klikken. U kent ongetwijfeld de toetscombinatie Alt+Tab, waarmee u door Windows-vensters kunt bladeren. Ctrl+Tab doet hetzelfde met tabbladen, u kunt dan eenvoudig door de tabbladen bladeren. Met Ctrl+Shift+Tab bladert u achterwaarts.