Microsoft wil een upgrade doorvoeren om wat achterpoortjes in Windows 7 te sluiten voor softwarepiraten.

De activeringstechnologie in Windows bevat enkele achterdeuren waar softwarepiraten gebruik van kunnen maken. Door deze lekken kunnen de piraten Windows 7-systemen die niet rechtmatig gekocht zijn activeren. In totaal zijn er zeventig manieren bekend om een illegale versie van Windows 7 te activeren. Microsoft gaat ze alle zeventig nog deze maand onmogelijk maken, via een update van Windows Activation Technologies. Sterker nog, na de update verbindt de computer regelmatig met een server, zodat nieuwe hacks snel ontdekt worden. Daarbij zal geen persoonlijke informatie verzonden worden volgens Joe Williams, de grote baas van antipiraterij bij Microsoft.

Malware aan boord Illegale versies van Windows zijn niet alleen schadelijk voor de omzet van Microsoft, maar ook voor de gebruikers. Een Duits onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een derde van deze versies malware aan boord heeft. De update is handmatig te downloaden vanaf 16 februari. Later zal hij ook via Windows Update te verkrijgen zijn als "belangrijke" maar optionele download.

Door de download optioneel te houden, stelt Microsoft zich niet al te hard op tegen piraterij. Met Vista was het bijvoorbeeld anders. Onechte versies van Windows Vista werden gedeeltelijk geblokkeerd, zodat gebruikers een beperkte functionaliteit konden gebruiken, zoals maximaal een uur internet per dag. Later heeft Microsoft dit harde beleid afgezwakt. Microsofts doel is om mensen te informeren over de echtheid van hun software. Maar ze maken zich in Redmond geen illusies: piraten zullen altijd blijven bestaan.