Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig meerdere apparaten om online te zijn. Naast de laptop of desktop pc beschikken we over een tablet en/of smartphone, allemaal voorzien van internet. Heb je een beveiligd netwerk en gebruik je een virusscanner, maar hoe veilig ben je onderweg? De overheid besteedt hier momenteel aandacht aan middels de campagne ALERT Online.

Met de campagne ALERT Online probeert de overheid je niet alleen meer bewust te maken van je persoonlijke digitale veiligheid, ook wordt er aandacht geschonken aan hoe belangrijk het is dat bedrijven en instanties hun beveiliging op orde hebben. In het kader van de participatiesamenleving wordt het belang van samenwerken tussen bedrijfsleven, onderwijs, wetenschap en overheid gestimuleerd.

Naast veel basale informatie staan er ook zeer nuttige tips op de website. Zo wordt aangeraden om binnenkort over te stappen naar een nieuw besturingssysteem, mocht je nog gebruik maken van Microsoft Windows XP. Volgens jaar stopt Microsoft namelijk met het ondersteunen van het besturingssysteem en zullen dus ook nieuwe veiligheidslekken niet meer gedicht worden. Als je Windows XP computer aan het internet gekoppeld is, dan loop je dus risico. Daarbij kun je er natuurlijk vanuit gaan dat je geen gevaarlijke websites bezoekt, maar wat als een vertrouwde website ge├»nfecteerd raakt? Of je  krijgt een schadelijke e-mail van een persoon die je vertrouwt, die per ongeluk zelf ge├»nfecteerd is?

De website geeft ook 10 tips om je digitale veiligheid te waarborgen. Als het goed is, ken je ze allemaal al: