Momenteel zijn netbeheerders bezig om de elektriciteit- en gasmeters te vervangen door zogenaamd slimme exemplaren. Zo’n slimme meter is gewoon een computer en kan dus misbruikt worden.

Om te zien of en hoe dat gebeurt, is er een honeypot ontwikkeld: conpot Een  honeypot is een systeem dat in alles lijkt op een echt systeem. Het grote verschil is dat al het verkeer van en naar wordt bekeken en het systeem ook continue wordt bewaakt. Omdat het een echt systeem lijkt, zullen kwaadwillenden al snel het geheel aanvallen. Meestal zal dat geen effect hebben, totdat een bug wordt gevonden. Op dat moment kan worden uitgezocht hoe het systeem vervolgens ten prooi valt. Kennis die essentieel is voor het beter beveiligen van de echte systemen.

Om voor de slimme meter een honeypot te maken, is een truc nodig. De slimme meter is voor een groot deel een zwarte doos. De informatie hoe het precies werkt, wordt angstvallig geheim gehouden. Dat zulke geheimhouding niet helpt, is te zien aan de meerdere aanvallen die mogelijk zijn tegen de OV-chipkaart. Maar zo lang de geheimhouding een feit is, hebben beveiligingsexperts een probleem. De oplossing is dus conpot. Dit is een computer voor de slimme meter die alle commando’s die het ontvangt, doorgeeft aan de slimme meter en vervolgens de antwoorden terugstuurt. Een gewone computer is geen zwarte doos en daarmee is het geheel een echte honeypot geworden.