Voor bedrijven en telecomorganisaties zijn glasvezelverbindingen inmiddels gemeengoed geworden, maar op de thuismarkt ontbrak het nog aan een praktische en betaalbare oplossing. Die is er inmiddels gekomen met de Siemens Gigaset Optical Lan Adapter.

Verbind twee van zulke adapters met een speciale kabel en u kunt ook thuis overtappen naar een optisch netwerk. Het dunne kabeltje past makkelijk achter een plint en elektrische verstoringen horen voortaan tot het verleden.

Glasvezel
De meest bekende vorm van een optisch netwerk is gebaseerd op glasvezel. Dit materiaal kent als nadeel dat u gespecialiseerd gereedschap nodig hebt om de aansluitingen te realiseren. Siemens heeft daarom gekozen voor de plastic variant met Plastic Optical Fiber (POF)-kabel. De doorsnede van een dergelijke kabel is veel groter dan bij glas en de maximale lengte met ongeveer 50m beduidend korter, maar het materiaal is veel eenvoudiger te verwerken. Met 1 x 3 mm zijn de afmetingen overigens nog steeds erg bescheiden. Het is eenvoudig om een de kabel gelijktijdig met de elektrische bedrading te trekken omdat licht ongevoelig is voor elektrische storing. In theorie is het tevens mogelijk om de kabel door water- of afvoerleidingen te trekken, maar dan ontstaat er wel een probleem waar de kabel de pijp in- en uitgaat.

Geen Gigabit
Een verrassing kwam tijdens het uitpakken van de doos. De woorden Gigaset en Optical High Speed Networking doen vermoeden dat het om een zeer snelle netwerkverbinding gaat. Het gaat echter om 100 MB/sec, en daarmee is de set even snel als de meeste thuisnetwerken en ook ongeveer even snel als de praktische doorvoersnelheid van de nieuwe 802.11n draadloze standaard. Naast  twee normale cat 5e ethernetkabels zijn twee adapters voor de overgang van optisch naar een normaal netwerk meegeleverd. Beide adapters worden met een eigen voeding aangesloten en kennen een gezamenlijk verbruik van slechts 3W. Een mesje en 30 meter kabel maken de set compleet.

Makkelijk aansluiten
Aansluiten is een fluitje van een cent en binnen een paar minuten hebben we alles aan de praat. Een grotere uitdaging wordt het gevormd door het trekken van de kabel en het vinden van een stopcontact voor de voeding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een elektrische kabel maakt de mantel onderdeel uit van het lichttransportmechanisme en kunnen beschadigingen leiden tot verbindingsproblemen. Ook knikken of krappe bochten verhinderen de vrije doorvoer van het lichtsignaal. De gemeten doorvoersnelheid zakte niet in elkaar ondanks de vele scherpe knikken die we maakten, maar een paar klappen met de hamer was voldoende om de verbinding voorgoed te stoppen. Als dat dicht bij een lan-adapter gebeurt, is de oplossing om de slechte plek eraf te knippen, maar midden in de kabel wordt lastiger. Repareren is niet mogelijk, dus dan blijft alleen vervangen over.
We hebben de doorvoersnelheid gemeten met iPerf. De gemiddelde snelheid bedroeg op het normale netwerk ongeveer 95 Mbit/sec met afwijkingen van 1 Mbit/sec naar boven en beneden. Na het tussenschakelen van het optische netwerk konden vrijwel identieke waardes worden gemeten.