Hits: 2443

Windows 7 en niet Windows 8 was het afgelopen halfjaar zowel de populairste als snelst groeiende versie van Windows. Het gebruik van Windows XP daalt.

Dat is te zien in cijfers van Netmarketshare over de eerste helft van dit jaar. Volgens de statistiekenverzamelaar kwam het marktaandeel van Windows 7 in mei van dit jaar voor het eerst boven de 50 procent. Tussen januari en juli steeg het marktaandeel van Windows 7 met bijna 4 procentpunt tot 51,22 procent.

Het gecombineerde aandeel van Windows 8 en 8.1 steeg in dezelfde periode met zo'n 2 procentpunt, naar bijna 12,5 procent marktaandeel. De laatste twee maanden lijkt het aandeel te stagneren.

Windows XP, dat sinds begin april niet meer wordt ondersteund, verloor het afgelopen half jaar zo'n 5 procent gebruikers. Toch heeft XP nog een aandeel van bijna 25 procent in de markt voor besturingssystemen, een tweede plaats.

Vergelijking Concurrerende statistiekenverzamelaar Statcounter toont vergelijkbare percentages. Windows 7 heeft ook volgens de cijfers van Statcounter een marktaandeel van boven de 50 procent.

Windows XP komt op een tweede plaats, maar wel met een fors lager aandeel van 13 procent, een daling van zo'n 4 procentpunt ten opzichte van het aandeel dat XP begin dit jaar nog zou hebben gehad.

Windows 8 en 8.1 groeiden volgens Statcounter van een gezamenlijk marktaandeel van 10,29 procent in januari naar 13,55 procent afgelopen maand.

Windows 8 heeft al sinds de lancering moeite voet aan de grond te krijgen. Microsoft heeft al aangekondigd dat Windows 9 op desktop-computers een meer traditioneel besturingssysteem zal zijn dan versie 8.

Browsers Over welke browser de grootste is zijn de twee statistiekenverzamelaars het minder met elkaar eens. Volgens Netmarketshare zijn versies 8 en 11 van van Internet Explorer de populairste browsers.

Versie 8 zou een aandeel van 21,5 procent hebben, Internet Explorer 11 een aandeel van 16,8 procent. Chrome komt bij Netmarktshare op de derde plaats met een marktaandeel van 9 procent.

Bij Statcounter komt Chrome er beter vanaf, met een eerste plaats en 45 procent marktaandeel. Internet Explorer komt daar met 21 procent op de tweede plaats, gevolgd door Firefox met 17,5 procent.