Afdrukken
Hits: 1764
Het bedrijfsleven zal voorlopig nog niet overstappen op Windows Vista. Het nieuwe besturingssysteem is er simpelweg nog niet klaar voor. Windows Vista werd een maand terug geïntroduceerd. De software is volgens Microsoft zijn veiligste besturingssysteem ooit. Door de degelijke voorbereidingen hoeven bedrijven volgens de fabrikant dan ook niet te wachten op service pack 1.

Hoewel het besturingssysteem technisch best geschikt is voor gebruik in zakelijke omgevingen, zijn er echter andere factoren waar bedrijven rekening mee moeten houden.

Als ook die factoren in oogschouw worden genomen, dan blijkt dat Vista nog niet klaar is om XP te vervangen.

Op 12 december introduceerde Microsoft bijvoorbeeld een fix voor IE7 die de prestaties van het ingebouwde phishingfilter verbetert. Het probleem werd wel opgelost voor gebruikers met Windows XP of Server 2003, maar niet voor Vista.

Microsoft zal de Vista-fix pas vrijgeven als het nieuwe besturingssysteem ook voor consumenten beschikbaar is, in januari.

Vreemd genoeg verspreidt Microsoft bovendien wel patches voor Vista, maar worden er niet of nauwelijks prestatiegerelateerde updates voor het nieuwe besturingssysteem vrijgegeven.

Dit is echter nog maar een klein probleem vergeleken met de applicatiecompatibiliteit, of eigenlijk het gebrek daaraan. Veel zakelijke applicaties draaien namelijk nog niet onder Vista of verkeren in béta.

Enkele voorbeelden van applicaties die nog niet compatible zijn met Vista, zijn onder meer Lotus Notes van IBM, vpn-software van Cisco en Check Point en antivirussoftware van Trend Micro.

IBM heeft aangegeven dat Lotus Notes ergens halverwege 2007 Vista zal ondersteunen. Tegen die tijd komt echter ook net de nieuwe Lotus Notes 8 beschikbaar. Cisco zal Vista in het eerste kwartaal van 2007 ondersteunen.

SQL Server
Zelfs enkele producten van Microsoft zelf kunnen nog niet met Vista overweg. Zo zal ook SQL Server 2005, de laatste versie van Microsofts databasesoftware, pas na de consumentenrelease beschikbaar komen voor Vista.

Russ Cooper, beveiligingsanalist bij Cybertrust, denkt dat dit alles geen toeval is. Ik zeg dat Microsoft nooit heeft gewild dat iemand Vista gebruikte voor januari. Wat werkt met Vista anders dan Office 2007?

De vraag blijft in hoeverre dit echt een probleem is. Microsoft mag dan vinden dat Vista nu al geschikt is voor zakelijk gebruik, menig systeembeheerder zal toch wachten tot ook de andere applicaties binnen het bedrijf gegarandeerd met Vista overweg kunnen. Volgens veel experts zullen de meeste bedrijven dan ook niet voor 2008 serieuze plannen met Vista hebben.