Microsoft heeft Thehotfix.net gesommeerd een speciale pagina met een overzicht van de mogelijke inhoud van het eerste service pack voor Vista offline te halen. Eigenaar Ethan Allen is inmiddels op het verzoek van Microsoft ingegaan. Op de SP1-pagina voor Vista had de voormalig Microsoft-werknemer zo'n honderd fixes verzameld die naar verluidt in het eerste service pack voor het nieuwe besturingssysteem zouden worden opgenomen.

Deze patches, die zijn gestuurd door een anonieme bron, zullen volgens Allen worden opgenomen in SP1 voor Vista. Via zijn forum bood Allen het onofficiële service pack als download aan.

Microsoft heeft hiertegen echter bezwaar gemaakt, waarna Allen de download offline heeft gehaald. Als reden voert Microsoft aan dat het derden niet is toegestaan om zijn patches te herdistribueren.

De stap van Microsoft is opmerkelijk omdat het in het verleden nooit bezwaar heeft gemaakt tegen Thehotfix.net, dat bijvoorbeeld al langer een eigen SP3 voor XP ter download aanbiedt.

Saillant detail is dat het besluit van Microsoft om juist nu wel op te treden, komt op het moment dat Michael Sievert, vice-president voor de marketing van Windows bij Microsoft, zich heeft laten ontvallen dat er geen grote service packs voor Windows Vista zullen komen.

Volgens Siever vindt Microsoft dat er geen noodzaak voor grote updates meer is. Omdat de kwaliteit van Vista direct uit de doos al zoveel beter is dan bij vorige versies, bestaat de noodzaak om met grote updates te komen niet meer, zo zei Sievert eerder deze week tijdens een bijeenkomst met een groep financieel analisten.