Sommige mensen hebben er al geruime tijd last van: het aantal ongewenste berichten in de mailbox dat groter is dan het aantal gewenste.

Het duurt niet lang meer of het aantal verzonden spam berichten overstijgt het aantal persoonlijke e-mailberichten dat wereldwijd verzonden wordt.

Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat er dit jaar dagelijks zo'n 97 miljard e-mails wereldwijd worden verstuurd, meer dan 40 miljard daarvan kunnen worden bestempeld als spam. Volgens het bureau zal het dit jaar voor het eerst voorkomen dat er meer spamberichten worden verzonden dan persoonlijke berichten.

De hoeveelheid spam groeit sneller dan verwacht mede door het succes van zogenaamde image-gebaseerde spam die spamfilters kunnen omzeilen en door het verzenden van spam via een nagemaakt e-mailadres (email spoofing), aldus onderzoeker Mark Levitt van IDC. Bovendien wijst hij er op dat met name jongeren door de komst van instant messaging en voip minder e-mails verzenden, waardoor de hoeveelheid e-mail minder snel groeit.