Het opstarten en afsluiten van Windows Vista, maar ook het laden van applicaties duurt langer dan in Windows XP, zo klagen gebruikers op de discussiefora van Microsoft. De 'Performance and maintenance'-sectie in de Windows Vista-discussiegroepen is de afgelopen maanden met klachten overspoeld. De meeste komen van gebruikers die teleurgesteld zijn over de snelheid van Vista, maar niet in staat zijn daar iets aan te doen.

Ik kan bij het laden van sommige applicaties mijn duimen draaien, terwijl de laadtijd in XP te verwaarlozen was, schrijft William, een van de gebruikers op het forum. Ik heb Vista zo goed mogelijk proberen te 'tweaken', maar ik ben erg teleurgesteld.
Ook Kris is teleurgesteld over de snelheid. Zodra bij het opstarten de laatste BIOS-info van het scherm verdwijnt, duurt het nog zes minuten voordat ik mijn eerste applicatie (Outlook, IE, of wat dan ook) kan openen, schrijft hij.

Tien minuten
Bij mij duurt het opstarten bijna tien minuten, voegt een gebruiker met de naam Bengt toe. Vervolgens moet ik nog vijf minuten wachten voordat ik mijn systeem kan gebruiken.
Anderen proberen desondanks de lol erin te houden. Ik heb de laadtijden vergeleken met die van mijn Commodore 64, die programma's nog van tape laadt. Maar ik denk dat de laatste sneller is, aldus Steve Franks. Ik schrijf dit bericht nu op mijn andere pc, want er is de afgelopen vijftien minuten niets op mijn Vista-machine gebeurd.
Suggesties van forumgebruikers, waaronder die van Microsoft most valuable professionals (mvp's), vari�ren van het kopen van meer geheugen tot het openen van een controlepaneel (om mogelijke hardwareproblemen op te lossen). Veel gebruikers blijven echter klagen over trage pc's.

Microsofts reactie
Microsoft erkent dat Vista heel wat eisen aan een systeem stelt, maar heeft altijd ontkend dat Vista langzamer opstart of afsluit dan XP.
De tijd die nodig is voor het opstarten en afsluiten varieert per configuratie en per fabrikant, verklaart een woordvoerder. Maar we kunnen zowel uit interne als externe metingen opmaken dat de meeste Vista-gebruikers snelle reactietijden ervaren, mits zij gebruikmaken van de slaap- of herstartfunctie.

Sterker nog: het merendeel kan zijn computer sneller opstarten en afsluiten dan in XP, voegt de woordvoerder toe. Gebruikers die gebruikmaken van de standaard slaapstand, kunnen binnen twee tot drie seconden hun werk hervatten.