AMSTERDAM - Wie nog een Nederlandse persoonsdomeinnaam bezit, kan daarvoor 25 euro krijgen. SIDN, de stichting die waakt over de uitgifte van .nl-domeinen, is bereid eigenaren te betalen als ze hun

domeinen opgeven. De persoonsdomeinen werden ingevoerd in 2000. Het was toen voor particulieren nog niet mogelijk om een internetadres te krijgen dat eindigde op .nl. Om prive personen toch gelegenheid te geven een Nederlands adres te verwerven, stelde de SIDN numerieke adressen in, voorafgegaan door een naam, zoals jansen.123.nl.

De persoonsdomeinen werden geen succes, zeker niet nadat de registratie van .nl-domeinen in 2003 alsnog werd opengesteld voor particulieren. Er worden al jaren geen nieuwe persoonsdomeinen uitgegeven, en de SIDN gaat de resterende persoonsdomeinen opheffen.

Eigenaren kunnen een vergoeding van 25 euro krijgen voor hun domeinnaam, als vergoeding voor de verhuiskosten naar een ander domein. Doen ze dat niet, dan raken ze hun domein eind dit jaar onherroepelijk kwijt: dan worden alle resterende persoonsdomeinen opgeheven. Er bestaan nog zo'n vijfhonderd persoonsdomeinen, maar daarvan is slechts een handjevol actief.