Afdrukken
Hits: 1422

In een internetcafe in Den Haag zijn maandag twee Nigerianen en een man uit Burundi op heterdaad betrapt op internetfraude. De beheerder van het cafe aan de Beeklaan schakelde de politie in, toen hij zag dat de klanten

zogenoemde oplichtingmails verzonden en beantwoordden. De mannen zijn aangehouden op verdenking van oplichting, aldus het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

In de e-mails staat dat de ontvanger een prijs in een loterij heeft gewonnen. Als hij de prijs wil incasseren, moet hij echter eerst geld op de rekening van de zogenaamde loterij storten. De beloofde prijs wordt vervolgens nooit uitgekeerd. Achter de afzenders van de mails schuilen veelal West-Afrikaanse netwerken.

Het OM doet op grote schaal onderzoek naar oplichting door West-Afrikaanse criminele netwerken. Sinds oktober 2006 zijn al tientallen verdachten aangehouden, die ervan worden verdacht mensen via e-mails geld af te troggelen. Afgelopen voorjaar deed de politie in Amsterdam een grote inval in een uitgaansgelegenheid waarbij ruim honderd illegalen, voornamelijk Nigerianen, werden opgepakt.

De slachtoffers die aangifte hebben gedaan van de fraude, betaalden grote geldbedragen aan de oplichters, varierend van 8500 tot 2,5 miljoen euro. Geld dat wordt verkregen uit deze fraude wordt veelal gebruikt voor andere criminele activiteiten, zoals bancaire fraude.