Windows Vista krijgt naar verwachting in 2010 een opvolger. De nieuwe versie staat voorlopig slechts bekend onder zijn interne naam Windows 7.

Dat heeft Microsoft bekendgemaakt op een besloten bijeenkomst in het Amerikaanse Orlando. De zeven slaat op het versienummer van Windows-edities die zijn gebaseerd op Windows NT. Windows NT 3.1 was het eerste besturingssysteem in die serie, Windows XP is versie 5.1 en Vista in versie 6. Een echte naam voor de opvolger van Vista is nog niet gepubliceerd.

Het bedrijf maakte op de bijeenkomst bekend dat het zich meer wil gaan richten op een ander licentiemodel, waarbij klanten hun Windowsversie niet kopen, maar een abonnement nemen op het besturingssysteem en andere software.

Vormgeving Over Windows 7 zijn weinig details bekend. Wel lijkt het er op dat de vormgeving van het besturingssysteem zal veranderen. Microsoft heeft Julie Larson-Green aangesteld als hoofd van het team dat zich met het uiterlijk van Windows gaat bezighouden. Larson-Green stond in het verleden aan de basis van het nieuwe ontwerp voor Office 2007.

De kantoorsoftware kent, in tegenstelling tot eerdere versies, niet langer de traditionele standaardmenu's en -toolbars, maar een contextafhankelijke verzameling buttons, waarvan de samenstelling wisselt naar gelang de taak die de gebruiker uitvoert. Dat moest het programma overzichtelijker maken.