Het moet consumenten gemakkelijker worden gemaakt om een computer zonder Windows aan te schaffen. Volgens een invloedrijke denktank zou de Europese Commissie de verkoop van pc's met een voorgeinstalleerd

besturingssysteem aan banden moeten leggen. Wie in een computerwinkel een nieuwe pc aanschaft, koopt daarbij vrijwel altijd automatisch ook Windows. Computers waarop het besturingssysteem niet is voorgeinstalleerd, zijn bij de meeste winkels niet of nauwelijks verkrijgbaar. Alternatieven, zoals Linux, krijgen daardoor nauwelijks een kans.

Het Globalisation Institute, een denktank die zich onder meer bezighoudt met ontwikkelingen op de Europese gemeenschappelijke markt en vrijhandel, vindt dat een slechte zaak. "Microsofts dominante positie op de desktop is niet in het publieke belang", schrijft het instituut. "Het beperkt marktwerking en vertraagt technologische ontwikkeling."

De Europese Commissie heeft zich onder leiding van Neelie Kroes (Mededinging) en haar voorganger Mario Monti vooral gericht op Microsofts positie op de servermarkt. Volgens de denktank is het "gebrek aan keuze" op de desktop echter een veel groter probleem.

Interoperabiliteit

Meer concurrentie zou volgens het instituut leiden tot meer interoperabiliteit en de ontwikkeling van open standaarden. Computers met verschillende besturingssystemen zouden dan beter kunnen samenwerken.

De auteurs van het advies denken dat computerwinkels hun systemen het beste kaal kunnen verkopen: met een los aan te schaffen installatieschijf zouden consumenten dan eenvoudig het besturingssysteem van hun keuze op de pc kunnen zetten. Alternatieven, zoals het verkopen van computers waarop verschillende systemen zijn geinstalleerd, of het terugstorten van de aankoopprijs als klanten Windows niet gebruiken, zijn onhandig, meent de denktank.