Afdrukken
Hits: 2562

De drie grote banken (ING, ABN Amro en de Rabobank) hebben een nieuwe standaard ontwikkeld voor de acceptgiro, namelijk digitaal. Vanaf het eind van dit jaar kan de papieren acceptgiro langzaam verdwijnen

en wordt de digitale nota ingevoerd, berichtte het Financieele Dagblad. Met de digitale nota kunnen consumenten een betalingsbericht krijgen per e-mail, sms of op de site van hun bank. Op de website van de bank is vervolgens de rekening te bekijken en - online - te betalen.

De banken zijn met dit project nauwkeurig gaan samenwerken uit angst dat afzonderlijke stappen niet succesvol zullen zijn. De Rabobank maakt al gebruik van de digitale nota voor haar eigen klanten. De komende maanden lanceert deze bank samen met ABN Amro een platform voor digitale nota's, zodat iedereen gelijke methodes kan gebruiken en er sprake is van een digitale standaard.

Het digitaal verspreiden van acceptgiro's zal voor ondernemers een enorme kostenpost schelen. Grote bedrijven versturen jaarlijks namelijk miljoenen papieren betalingsverzoeken via de post.

Aangezien de betalingen plaatsvinden op de websites van de banken zelf, het internetbankieren, is de manier zeer fraudebestendig, volgens een woordvoerder van de ABN Amro.