Afdrukken
Hits: 1936
De ITU, het telecomagentschap van de Verenigde Naties, heeft de Wimax goedgekeurd als internationale standaard voor draadloos breedbandinternet. Wimax gaat daarmee de concurrentie aan met onder andere het al veel gebruikte UMTS. De International Telecommunications Union (ITU) besloot vrijdag om Wimax goed te keuren als 3G-standaard. Het besluit van de ITU is het sluitstuk van een lange strijd. Zo heeft Intel zeker drie jaar gelobbyd voor de goedkeuring van Wimax.

In het kamp van Wimax-tegenstanders zat onder meer chipmaker Qualcomm. Volgens de Wall Street Journal (betaalde toegang) lagen er financiële overwegingen ten grondslag aan de oppositie van Qualcomm tegen Wimax. De chipmaker uit San Diego verdient nu flink aan 3G-patenten. Hoewel het bedrijf ook een aantal patenten heeft voor technologieën die voor Wimax worden gebruikt, zullen de opbrengsten voor Qualcomm toch lager zijn, omdat er veel andere bedrijven zijn die gerelateerde octrooien in handen hebben.

Bereik Een belangrijk voordeel van Wimax is het grote bereik: een Wimax-netwerk kan een gebied van kilometers bestrijken. Daarnaast heeft Wimax volgens de aanhangers van de technologie ook grote voordelen met betrekking tot de snelheid en het aantal gebruikers dat tegelijkertijd gebruik kan maken van een netwerk. Tegenstanders van Wimax zetten echter vraagtekens bij deze claims.

De commerciële toepassingen van Wimax zijn op dit moment nog beperkt. Ook in Nederland blijft het gebruik van de techniek tot nu toe vooral beperkt tot experimenten.