Terwijl de ophef over Windows Vista in de media voortduurt, heeft Microsoft voor het eerst een tipje van de sluier opgelicht over de opvolger van het besturingssysteem. Microsoft-ontwikkelaar Eric Traut heeft op de Universiteit van Illinois een demonstratie gegeven van wat hij MinWin noemt. MinWin moet de basis gaan vormen van Windows Seven. Opmerkelijk detail: het neemt maar 25 mb schijfruimte in beslag en gebruikt slechts 40 mb werkgeheugen.

Daarmee lijkt het erop dat Windows Seven, wat overigens nog een werknaam is, een aanzienlijk afgeslankte versie van Windows wordt. Dat is opvallend, omdat juist de hoge eisen die Vista aan een systeem stelt veel mensen in het verkeerde keelgat zijn geschoten. Daar komt nog bij dat de applicaties die in Vista en eerdere Windows-versies zijn geïntegreerd geleid hebben tot een stortvloed aan juridische problemen voor het bedrijf. Net deze week werd bekend dat Microsoft definitief bakzeil heeft gehaald in het conflict hierover met de Europese Commissie.

Het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat Windows Seven verschijnt, maar naar het zich laat aanzien wordt het systeem in ieder geval weer flexibeler dan het nu is, omdat gebruikers in staat worden gesteld om hun systeem meer zelf op te bouwen en zelf te kiezen welke applicaties ze voor bepaalde doeleinden willen installeren.