Cybercriminelen gaan zich in 2008 steeds meer richten op Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Dat voorspelt beveiligingsbedrijf McAfee in een rapport. Het bedrijf stelde een top-tien samen van de belangrijkste bedreigingen waarmee internetters volgens McAfee volgend jaar te maken krijgen. Nu het marktaandeel van Windows Vista groeit, wordt het besturingssysteem een steeds aantrekkelijker doelwit voor auteurs van kwaadaardige software, menen de onderzoekers.

McAfee verwacht verder dat cybercriminelen zich meer gaan richten op webapplicaties en online diensten. Sociale netwerken, zoals MySpace en Facebook, kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om persoonlijke informatie over computergebruikers te verzamelen. Daarmee kunnen oplichters geloofwaardigere, persoonlijk gerichte phishing-e-mails maken.

Phishing Phishing zelf zal zich volgens de onderzoekers meer en meer richten op minder bekende websites. Grote sites, zoals van banken en andere online betaaldiensten, zijn steeds beter beveiligd. Maar omdat internetgebruikers vaak dezelfde inloggegevens gebruiken voor verschillende websites, is ook accountinformatie voor relatief onbekende websites aantrekkelijk.

Verder waarschuwen de onderzoekers onder meer voor botnets, aanvallen op instant messaging- en VoIP-software en het gebruik van virtualisatiesoftware.

Toch is er ook goed nieuws. Doordat overheden strenger optreden tegen verspreiders van ongewenste advertentiesoftware, komt het verschijnsel 'adware' steeds minder voor.